Pályaválasztási program a digitális tudás erősítéséért
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően közös pályaorientációs programot indít az Echo Innovációs Műhely és az Alba Innovár – Digitális Élményközpont. A 9-10. osztályos diákokat megszólító „Let’s do IT! – Hogyan élvezheted az új tudásod” projektet 45.000 USD/11,6 millió forinttal támogatja az Arconic Alapítvány. Az összeget jelképező csekket ünnepélyes keretek között adták át az Alba Innovárban. 
 
 
Orientációs pályaválasztási beszélgetések, a tudományok újfajta megközelítése, módszertani tréningek, új eszközök, programok és robotok kezelése is szerepel abban a projektben, amelyet az Echo Innovációs Műhely és az Alba Innovár – Digitális Élményközpont indíthat el az Arconic Alapítvány támogatásának köszönhetően. A szakemberek nem hagyományos módszerekkel, élményeket szerezve játékos módon próbálják felkelti a 9-10. osztályos diákok figyelmét a műszaki területek felé, mivel jelenleg kevés a jól képzett szakember mind városunkban, mind az országban. A most induló projektbe a tervek szerint 6000 diákot és 60 pedagógust szeretnének bevonni.
Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke ismertette az Arconic Alapítvány támogatásából megvalósuló programot. „Pályázatunk célja volt, hogy a fiatalok természettudományos pályaorientációs tevékenységét elősegítsük, támogassuk. A 9-10. osztályos tanulókkal osztályfőnöki óra keretében interaktív felmérést végzünk terveikről. Pályaorientációs beszélgetéseket szervezünk, amelyeken főiskolai hallgató, frissen végzett és már dolgozó fiatal (pályakezdő), valamint egy már régebb óta a szakmában dolgozó vesz részt az adott szakmacsoportokból, majd a beszélgetést követően gyárlátogatás keretében ismerkedhetnek a fiatalok az adott szakterülettel, tehetik fel kérdéseiket. Projektünk keretében a pedagógusok, szakemberek számára pályaorientációs módszertani tréninget biztosítunk, hogy a projekt eredményei hosszútávon fenntartható legyen.”
Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke szólt arról, hogyan használja fel az Alba Innovár a kapott támogatást. „Újfajta megközelítésben fogjuk a tudományokat tanítani, ami véleményünk szerint sokkal hatékonyabban éri el a diákokat a hagyományos oktatási módszerekhez képest. A tanárok számára képzéseket biztosítunk. A projekt 2018. április végéig tartó időtartama alatt csoportfoglalkozást kínálunk a diákoknak, ahol új eszközöket, programokat és robotokat tanulnak meg kezelni, valamint 6 workshopot szervezünk a tanároknak. A projekt részeként olyan robotokat vásárolunk, amelyek ráébresztik a diákokat az IT területben rejlő lehetőségekre.”
Az Arconic Alapítvány olyan képzési programokat támogat, amelyek segítenek a XXI. századi mérnökök és a korszerű gyártóipari szakmunkások szakmai felkészítésében. Az Arconic Alapítvány egy a termelővállalattól függetlenül, de annak karitatív ágaként működő alapítvány, amely mintegy 320 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Az Arconic olyan innovatív, áttörést jelentő termékeket állít elő, amelyek átalakítják az iparágakat, ismertette Katus István. Az Arconic országigazgatója hozzátette, az Arconic Alapítvány 1994 óta, azaz amióta az anyavállalat megjelent Magyarországon, nyújt támogatásokat a non-profit szféra számára, és eddig összesen 10,7 millió USD támogatást osztottak ki leginkább Székesfehérvár és Fejér megye területén. „A 2017-es évben legfőbb prioritásunk: a munkahelyi szakértelem megszerzésének elősegítése, kiemelten a STEM (Science – Technology – Engineering – Math), azaz a műszaki és természettudományos ismeretek bemutatása és megszerettetése a fiatalokkal. Az idei STEM jellegű támogatásaink 52.470e Ft-ot tesznek ki a teljes 400e USD, azaz 93millió Ft-os teljes 2017-es támogatási keretből. Ebből nagy szeletet jelent az Echo Innovációs Műhely és az Alba Innovár, azaz Székesfehérvár Digitális Élményközpontjának 11,6 millió forintos támogatása.”- hangsúlyozta Katus István, majd átadta a támogatást szimbolizáló csekket Zugor Zsuzsannának, az Echo Innovációs Műhely elnökének.
Székesfehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki az Arconic Alapítványnak. „A városban működő cégeknek, az önkormányzatnak nagyon fontos missziója az Alba Innovár támogatása, annak érdekében, hogy a fehérvári diákok megismerjék a digitális technológia világát. A jövőt a digitális tudást ismerő szakemberek képzése jelenti.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hazánkban és talán Európában is egyedülálló az Alba Innovár által, az Echo Innovációs Műhellyel közösen zajló oktatás. Itt a kisiskolásoktól a középiskolás korosztályon át az egyetemistákig játékos, élményekben gazdag foglalkozásokon jutnak hozzá az információkhoz, és segít a pályaválasztásban is. Ezek a szolgáltatások - a támogatóknak köszönhetően - ráadásul mindenki számára ingyenesen elérhetők.
 
Szöveg: Önkormányzati Kommunikációs Központ
Fotó: Simon Erika
 
 
nyomtatás